Rugtest
knie

Klik hier als u het zelfonderzoek naar knieklachten wilt doen.

Diagnose

Bursitis prepatellaris

Advies

Een bursitis prepatellaris is een ontsteking van de slijmbeurs tussen de huid en de knieschijf. Bursitis praepattelaris ontstaat vooral bij mensen die veel op hun knieŽn liggen zoals stratenmakers, tapijtleggers en interieurverzorgsters. Deze aandoening kan ook ontstaan bij mensen die tijdens het bidden met de knieŽn op de grond steunen, bijvoorbeeld moslims. Daarnaast kan een bursitis praepatellaris ook ontstaan bij het uitoefenen van bepaalde sporten zoals judo.
Een bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs. Slijmbeurzen bevinden zich tussen pezen en gewrichten of tussen de huid en een bot of tussen pees en bot en dienen om tegen elkaar schuren te voorkomen.
Bursitis prepatellaris of infrapatellaris is een ontsteking van ťťn van de slijmbeurzen die voor (prae) of onder (infra)de knieschijf zit (bursa = slijmbeurs en patella = knieschijf).
Bij een acute overbelasting (een val), een chronische overbelasting (druk) of door een infectie kunnen ze ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn en zwelling. Bij een infectie treedt ook warmte en roodheid op.
Bij een ongecompliceerde bursitis zijn rust, vermijden van overbelasting en pijnstilling, eventueel in combinatie met een nat verband, voldoende.
Bij een infectie moet u in ieder geval met uw huisarts overleggen. Ook hierbij kan een nat verband verlichting geven.
Een nat verband dient ter afkoeling en moet regelmatig (elke 20 min tot een half uur) vervangen worden zodat het koel blijft. Dit is moeilijk de hele dag vol te houden. Doe het bijvoorbeeld 3 maal per dag gedurende een uur.

Het kan over het algemeen geen kwaad om met deze aandoening aan het werk te blijven. Toch kan de pijn zo hevig zijn dat sommige mensen zich misschien kortdurend ziek melden. Als de slijmbeursontsteking terug blijft komen, moet gekeken worden of de klachten door het uitoefenen van het werk ontstaan. Het is belangrijk om activiteiten of werkzaamheden aan te passen om overbelasting te voorkomen. Dit kan inhouden dat werkzaamheden aangepast dienen te worden.