Rugtest
knie

Klik hier als u het zelfonderzoek naar knieklachten wilt doen.

Diagnose

Kniekuil cyste (Bakerse cyste)

Advies

Bij een zwelling in de knieholte spreken we van een kniekuilcyste. Dit wordt veroorzaakt door een zwakke plek in het kapsel in de knieholte in kombinatie met een drukverhoging in de knie. De drukverhoging in de knie kan veroorzaakt zijn door een lichte hydrops.(zie aldaar)
Deze zwelling veroorzaakt een strak gevoel in de knieholte en kan het buigen van de knie belemmeren. De zwelling kan ook pijn doen. De klachten nemen toe bij intensiever gebruik van de knie. De cyste zorgt voor hinder bij het gebruik van de knie, bijvoorbeeld bij het lopen. Ook is de knie minder stabiel.
Een cyste kan ook scheuren, dit veroorzaakt pijn en een eventuele zwelling in de kuit. Een gescheurde cyste kan klachten geven die lijken op een trombosebeen. Neem in dit geval contact op met uw huisarts.

Meestal is het ontstaan van een cyste een uiting van een andere aandoening aan de knie. Een gewricht maakt meer vloeistof als het beschadigd is. Dit kan komen door bijvoorbeeld reumato´de artritis, artrose, een blessure of een ontsteking van het gewricht. De vloeistof verspreidt zich naar de knieholte door een van de openingen van het achterste kapsel. Hierdoor ontstaat de zwelling.

Vaak verdwijnen de cysten vanzelf, zeker als de oorzaak van de knieaandoening kan worden weggenomen. Rust en pijnstillers kunnen de klachten helpen verminderen. Ook het regelmatig aanspannen van de kuitspieren kan helpen.
Een arts kan proberen om de cyste leeg te zuigen met een naald waarbij er tegelijkertijd een ontstekingsremmend middel wordt ge´njecteerd. Vanwege o.a. het risico op infecties zijn niet alle artsen hier voorstander van. Een operatie is zelden nodig.
Het kan over het algemeen geen kwaad om met deze aandoening aan het werk en in beweging te blijven.