Rugtest
hand

Klik hier als u het zelfonderzoek naar hand en polsklachten wilt doen.

Diagnose

Contractuur van Dupuytren

Advies

Het woord contractuur betekent ´┐Żsamentrekking´┐Ż. Bij een contractuur van Dupuytren is er een knobbelige vergroeiing van bindweefsel in de handpalm waardoor u een of meer vingers niet meer kunt strekken. Het komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar.

 • klachten
 • In een of beide handpalmen ontstaan stugge bindweefelstrengen en harde, soms pijnlijke knobbels. De strengen lopen van de handpalm naar de vingers, vooral de pink en ringvinger. Na verloop van maanden tot jaren kunnen de handpalm en de vingers hierdoor kromtrekken. Het lukt dan niet meer de handpalm en vingers volledig te strekken. Het gewrichtskapsel om de vingergewrichtjes kan geleidelijk verschrompelen en de vingers stijf maken.
  Hoewel de huid betrokken kan raken bij het proces, blijven de dieper liggende structuren, zoals de pezen, onaangetast. Soms veroorzaakt de ziekte een verdikking aan de bovenkant van de knokkels van de vingers, of noduli of strengen in de voetzool (fibromatosis plantaris).
  Door de groei van bindweefsel in uw handpalm, worden uw hand of vingers op den duur kromgetrokken. De kans dat het erger wordt en u uw vingers niet meer goed kunt strekken, is groter als de contractuur van Dupuytren al op jonge leeftijd is ontstaan, als het in uw familie voorkomt of als u diabetes mellitus heeft.

 • oorzaak
 • Hoe een contractuur van Dupuytren precies ontstaat is niet bekend. In sommige families komt het vaker voor.
  Er is geen bewijs dat de kans op een contractuur van Dupuytren vergroot wordt door handletsel of specifieke beroepsmatige handelingen.

 • diagnose
 • 1 - Een van de eerste symptomen is gewoonlijk een knobbeltje (nodule) of een serie knobbeltjes en huidintrekkingen in de handpalm. De knobbeltjes zijn doorgaans hard en zitten vast aan de huid.
  2 - Na verloop van tijd kan er een streng ontstaan die van de palm tot in een of meerdere vingers (doorgaans de ringvinger en pink) reikt. Deze strengen kunnen worden aangezien voor pezen, maar liggen in feite tussen de huid en de pezen in. In veel gevallen zijn beide handen aangetast, hoewel de ernst kan verschillen. 3 - De snelheid waarmee de vingers krom groeien is onvoorspelbaar: soms blijft het bij kleine knobbels of strengen terwijl anderen ernstig gekromde vingers krijgen. Hoe jonger de ziekte optreedt, hoe ernstiger het resultaat vaak is.

 • behandeling
 • 1 - Zonder klachten is behandeling niet nodig. Als er knobbels of stugge strengen in uw handpalm zijn ontstaan en u kunt uw vingers normaal gebruiken, dan kunt u afwachten. 2 - Als uw vingers krom gaan staan en u daar veel last van heeft, dan kan een operatie helpen de vingers en handpalm weer recht te krijgen. Maar de kans dat een contractuur van Dupuytren na een operatie terugkeert is groot. Soms komt het terug op dezelfde plek, soms op een andere plek in uw hand of in de andere hand. Bij zes op de tien mensen die hiervoor geopereerd worden, komen de klachten op den duur terug.